IBPS Clerk 2012 Question Paper (16/12/2012) – General Awareness

IBPS Clerk 2012 Question Paper. IBPS Clerk 16 Dec (16-12-2012) Question Paper. IBPS Clerk 16 Dec Question Paper -  General Awareness. IBPS CWE Clerk 2012 General Awareness Questions submitted by Candidates.

Q1. BCCI Polly Umrigar award 2012?
Answer: Virat Kohli

Q2. United Nations day celebrated on
Answer:  October 24

Q3. ‘God of Small things’ written by
Answer: Arundhati Roy

Q4. Cash Reserve Ratio (CRR) decreased in October by
Answer: 0.25%

Q5. Why pay slip is used in banks?
Answer: to deposit cash

Q6. Latest version of Microsoft windows is
Answer: Windows 8

Q7. Which among the following is not a Union Territory?
Answer: Goa

Q8. Whose birthday is celebrated as National Integration day in India?
Answer: Indira Gandhi

Q9. Present governor of Reserve Bank of India (RBI)?
Answer: D. Subbarao

Q10. Which among the following is NOT a border state of Delhi?
Answer: Rajasthan

Q11. Who is the present Railway Minister?
Answer: Pawan Kumar Bansal (Previously CP Joshi)

Q12. Which among the following is a Sports related term?
Answer: LBW (Cricket)

Q13. Who got Padma Vibhushan Award from Delhi?
Answer: Shri TV Rajeswar (Civil Service)

Q14. Padmabhushan Award for art painting?
Answer: Jatin Das

Q15. Who is the present Broadcast and Information Minister of Govt of India?
Answer: Manish Tewari (MoS- Independent Charges)

Q16. Who is the president of Afghanistan, recently visited India?
Answer: Hamid Karzai

Q17. What is Open Market Operation of RBI?
Answer: OMOs are the market operations conducted by the Reserve Bank of India by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis. When the RBI feels there is excess liquidity in the market, it resorts to sale of securities thereby sucking out the rupee liquidity. Similarly, when the liquidity conditions are tight, the RBI will buy securities from the market, thereby releasing liquidity into the market.

Q18. If value of foreign currency increases, the value of Rupee will
Answer: Depreciate

Q19. Who monitor and Securitize  capital market in India?
Answer: SEBI

Q20. Who is the present Women and Child Development Minister?
Answer:  Krishna Tirath (MoS – Independent Charge)

Q21. Minister of Home affairs?
Answer: Sushil Kumar Shinde

Q22. According to recent list published by Forbes, who is the richest Indian?
Answer: Mukesh Ambani

Q23. BRICS Summit 2012 held in
Answer: New Delhi

Q24: Which among the following is a SAARC country?
Answer: Sri Lanka

Q25. What percentage of people who are below poverty line in India?
Answer:  32.7% (Indian people fall below the international poverty line of US$ 1.25 per day. World Bank Data – 2010)

Q26. Which is Union Territory?
Answer: Puducherry

Q27. According to the Census 2011 Data, population of India is
Answer: 1.2 billion

Q28. Institute which provide assistance to small scale industries through finance corporation?
Answer: SIDBI

Q29. Amount which provide for students by banks is called as?
Answer: Education Loan

Q30. Which is the maximum amount denomination note circulated in India?
Answer: 1000

Q31. Present Agricultural Minister of India?
Answer: Sharad Pawar

Q32. There was a question on Crossed Cheque.
Answer: A crossed cheque is a cheque that can only be deposited directly into an account with a bank and cannot be immediately cashed by a bank over the counter.

Q33. According to the latest data, which country tops the list of nations in GDP growth? (No1 Country in GDP Growth rate?)
Answer: Qatar (According to CIA World Factbook)

Q34. Largest milk producing country?
Answer:  India (According to National Dairy Development Board Claim)

Q35. ASBA (Applications Supported by Blocked Amount) associated to?
Answer: IPO
Explanation: ASBA (Applications Supported by Blocked Amount) is a process developed by the SEBI for applying to IPO.

Q36. Which of the following award is given for authors?
Answer:  Man Booker Prize, Saraswati Samman, Jnanpith Award, Bihari Puraskar and many more.

Q37. Operations SEBI?
Answer: Works as a regulator for the securities market in India.

Q38. Which institute included in global employment management 2012?
Answer:

If you want to share your questions please comment below or mail us directly bankingawareness@yahoo.com

Best of Luck :)

22 thoughts on “IBPS Clerk 2012 Question Paper (16/12/2012) – General Awareness

  1. Bhagyashree Devji says:

    is dis questions are  mrng shift of 16 or aftrnun???

  2. what about 15 december exam?? n what about other section questions??

  3. wow …nice work

  4. thnx….but wht about the answer of last ques..?

  5. Nice paper looks easy

  6. John_abrahim588 says:

    kya yeh sare ques eg….g.a,computer hindi m mil skte hai kyuki m hindi medium se hi exam duga to agr yaha bhi hindi m practice ho jay to acha rahega …….anyone tell me pls hindi m kaha milege 

  7. Yeh Quest. Mail Pe Mil sakt e hai Kya.

    My MAilID: deepmutreja@gmail.com

  8. Gottapu Sankar 40 says:

    thank you

  9. BIDYUT KR DAS says:

    ques. no. 23> THE QUESTION WAS  5TH BRICS  SUMMIT WILL BE HELD IN? (16TH DEC EVE SESSION)  ANS= SOUTH AFRICA

  10. 15 dec vala paper isse kdthin tha

  11. can any1 post ibps 16 dec evening question set of all sections

  12. how is the ibps 15 dec & 16 dec questions?

  13. answer thz question who decides the bank holidays and whc loan hav high rate of interest?????

  14. dharmendra kumar says:

    very helpful for next exam

  15. Santoshraghvanshi says:

    VERY NICE DO ALSO GIVE SOME MATH QUESTION OF LIC UPCOMING EXAM

  16. Ambadkarsonali says:

    if there are not question related to the english and computer knowledge?

  17. I LIKE THIS CURRENT AFFAIRS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *