IBPS Clerk 2012 Question Paper (22/12/2012) – General Awareness

IBPS Clerk 2012 Question Paper. IBPS Clerk 22 Dec (22-12-2012) Question Paper. IBPS Clerk 22 December Question Paper – General Awareness. IBPS CWE Clerk 2012 General Awareness Questions submitted by Candidates.

Q1. What do you understand by R in the word RTGS?
Answer: Real

Q2. Bull and Bear is used in?
Answer: Stock Market

Q3. Which country doesn’t belongs to SAARC?
Answer: Singapore
Explanation: SAARC Members – Sri Lanka, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, Bangladesh and Afghanistan.

Q4. Which is one our national animal?
Explanation: Indian Elephant (national heritage animal), River Dolphin (national aquatic animal), Gray Langur (national icon), King Cobra (national reptile), Indian Peacock (national bird), Royal Bengal Tiger (national animal)

Q5. Who has taken additional charge in Ministry of Personnel, Public Grievances and Pension?
Answer: V. Narayanasamy

Q6. In MGNREGA, What do you understand by A?
Answer: Act

Q7. UIDAI Stands for?
Answer: Unique Identification Authority of India

Q8. Who is the author of  the book ‘A view from the outside’?
Answer: P. Chidambaram

Q9. Which river is considered as the National River in India?
Answer: The Ganges River

Q10. What is the currency of Bangladesh?
Answer: Taka

Q11. Jwala Gutta related to which sport?
Answer: Badminton

Q12. Who is the present Governors of Andhra Pradesh?
Answer: E. S. L. Narasimhan

Q13. Dronacharya Award Winner 2012?
Answer: Yashvir Singh/ BI Fernandez/ Virender Poonia/ Sunil Davas/ Dr. Satyapaul / Harinder Singh.

Q14. Arjun Award 2012 given to?
Answer: Yuvraj Singh
Explanation: Please check the list of Arjun Awards Winner – 2012 (25 Sportsman)

Q15. Short term lending rate of Reserve Bank of India (RBI)?
Answer: Repo Rate

Q16. Who got the Arjun Award 2012 in squash?
Answer: Dipika Pallikal
Explanation: Please check the list of Arjun Awards Winner – 2012 (25 Sportsman)

Q17. Which of the following country involve in BRICS?
Answer: Brazil, Russia, India, China and South Africa.

Q18. Minister of commerce and industry?
Answer: Anand Sharma

Q19. Which is a Union Territory in India?
Answer: Chandigarh

Explanation: Andaman and Nicobar Islands, Chandigarh, Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Lakshadweep,National Capital Territory of Delhi, Pondicherry are the Union Territory in India.

Q20. Which award is give in science and tech.?
Answer: Shanti Swarup Bhatnagar Award

Q21. Which of the following is a NATO member?
Answer: Albania ,Belgium,Bulgaria,Canada,Croatia,Czech Rep,Denmark, Estonia, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Turkey, United Kingdom,United States.

Q22. Who is the governor of Asam?
Answer: Janaki Ballav Patnaik

Q23. What does O mean in the word Oecd ?
Answer: Organization
Explanation: OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development

Q24. Full form of KYC?
Answer: Know Your Customer

Q25. Do does G mean in 2G?
Answer: Generation

Q26. What is the Minimum denomination of coin at present in India?
Answer: 50 Paise

Q27. Credit card is a ?
Answer: Plastic Money

Q28. Who was the Myanmar Leader recently visited India?
Answer: Aung Saan Suu Kyi

Q29. Who issue symbol of political party?
Answer: Election commission of India

Q30. Who is the 44th President of USA?
Answer: Barack Obama

Q31. What is the full form of HUF?
Answer: Hindu Undivided family

Q32. IRDA is related to?
Answer: Insurance

Q33. Income Tax comes under?
Answer: Direct Tax

Q34. Book written By Satish Gujral?
Answer: A Brush with life

Q35. For which account interest is not paid?
Answer: Current Account

Q36. Question on RTI?
Explanation: RTI – Right to Information

Q37. Book Written By Kalidas –
Q38. Cricket related term
Q39. One question on surface to surface missile?
Q40. One Question on Savings account.

If you want to share your questions please comment below or mail us directly bankingawareness@yahoo.com

Best of Luck :)

20 thoughts on “IBPS Clerk 2012 Question Paper (22/12/2012) – General Awareness

  1. please post reasoning and maths paper.

  2. Sureshkumar Kumar6 says:

    who is the governor of himachal pradesh?

  3. On 22nd Morning batch this question was also there:-
    1) What is maximum term of Chief Election commissioner of India ?

  4. math is so hard nd english is soooooooo hard

  5. Rs ki value increase hoti h to benefit kise hota h….importer, exporter

  6. kis desh ki border line Sikkim se nai lgti h…..China, Nepal, Bhutan, Bangladesh

  7. Shaieshkumarkurmi says:

    sabse badi economy kon si hai ,what is a money laundering

    • Rakesh Roushanjha says:

       * America is a largest economy in the world.
      *Earn money or transformation of money in an illegal way are called money laundering 

  8. what is the national fruit of india

  9. what is another name of sandy…ans is haricane

  10. what is indirect tax..
    F.D.I  in insurance n pension…
    who is sports minister of india..

    • Rakesh Roushanjha says:

      * indirect tax means the tax which is collected in step by step as(sales tax collected from consumer by retailer and from retailer by whole saler) and transfer to central govt.
      * 49% in insurance 

  11. according 2 1st ibps score may i apply from maharastra state while i have given exam from m.p. i m flueant in marathi

  12. Default sheets in Excel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *